Worki prozniowe a posciel z pierza

Pakowanie próżniowe jest skutecznym systemem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, natomiast tymże samym generuje oszczędności dla domowego budżetu.

Oprogramowanie symfonia

Urządzenia próżniowe są niezwykle ciężkie w obsłudze, wymagają tylko dobrze do nich dobranych opakowań. Na targu są innego rodzaju maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone zwłaszcza dla wytwórców żywności, ale producenci oferują również niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w styl próżniowy, wydłuża jej przydatność do jedzenia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl i aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, natomiast też utrzymywane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie przechowywane w niniejszy sposób nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że artykuły nie mają dostępu do powietrza, które stanowi podstawową przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy myśleć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, aby nie przenieść na wyniki innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej podawane są pakowarki bezkomorowe. Istnieją ostatnie nieduże urządzenia, w których pakowanie rozgrywa się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji od wielkości, jakie jest, energii i z producenta, ale te najcenniejsze kierowane są raczej dla młodych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje dobrze niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które tworzą jedną, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można również używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak chce to znacznych umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, efekty i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te dania są oddane do pakowania dużych partii żywności.