Sprzet kuchenny

Prowadząc restaurację kuchnia powinna stanowić urządzona w wielką miarę profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy zawsze w dużej skali od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W moc restauracjach oferujących staropolskie menu konieczne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo obecne jest składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. W ścisłych firmach cateringowych lub małych restauracjach zazwyczaj zbiera się ta niewielka, ręczna, zwykła szatkownica, stworzona z plastiku albo drewna, dzięki jakiej można też przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej produkuje się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu wskazany jest sprzęt różnego rodzaju, z wbudowanym silnikiem i przynoszony elektrycznie. Powiększa się i zwłaszcza w niskich zakładach produkcyjnych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest szczególnie wytrzymałym sprzętem o doskonałej klasie, która prezentuje się też prostą obsługą. Sprzęt ten wiąże się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której gromadzi się poszatkowana kapusta. Najbardziej ważną częścią są noże stworzone ze zwykli nierdzewnej, które mogą wykonywać przez długi okres czasu. Szatkownica że stanowić urządzona na życzenie w dalekie dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W relacji z potrzeb można również zakupić przystawkę, która pozwoli szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają nacisk na rodzaj cięcia - potrafią więc istnieć niewielkie kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest jedynie szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.