Home Technika Rozdrabnianie warzyw w gastronomii

Rozdrabnianie warzyw w gastronomii

8 lutego 2016

Lokale gastronomiczne oraz przedsiębiorstwa garmażeryjne to miejsca, w których nie ma czasu na ręczne szatkowanie czegokolwiek. Bez względu na to, czy mowa tu o mięsie na kotlety, czy wędlinie na kanapki, czy też warzywach na surówkę – wszystko sieka się z użyciem specjalnych urządzeń przeznaczonych do tego celu.

Wynika to stąd, że w gastronomii liczy się przede wszystkim ilość jedzenia przygotowana w jak najkrótszym czasie. Nie da się ukryć, że w naszych domach też chętnie korzystamy z produktów przygotowanych przez przedsiębiorstwa gastronomiczne, na przykład gotowych surówek, ponieważ nie chce nam się ich samodzielnie przygotowywać w domu – a te gotowe są tak pięknie poszatkowane i tak dobrze doprawione, a w dodatku tak tanie, że nie można się im oprzeć.

http://www.gabinet-psychiatra.pl/

W firmach gastronomicznych, w których produkuje się duże ilości produktów z warzyw, ciężko oczekiwać, że będą one szatkowane ostrymi nożami na deskach do krojenia przez kilka zwinnych pracownic. Dużo bardziej ergonomicznym rozwiązaniem jest profesjonalny, gastronomiczny rozdrabniacz do warzyw o sporej pojemności i ogromnej wydajności. Wyobraźmy sobie na przykład proces przygotowania kilku tysięcy opakowań świeżych surówek, które muszą zostać przygotowane jeszcze tego samego dnia. Surówki te powstaną z kilkunastu wielkich główek kapusty, kilku kilogramów marchwi, jabłek i innych składników – nie sposób sobie wyobrazić, jak miałaby to wszystko poszatkować, doprawić i zapakować nawet kilkuosobowa załoga! Za to porządny rozdrabniacz poradzi sobie z tym zadaniem w ciągu kilku godzin, zupełnie bez pośpiechu, i bez większego wysiłku fizycznego ze strony pracowników zakładu.

Niewielkie urządzenia do rozdrabniania warzyw używamy także w gospodarstwach domowych, ich pojemność i wydajność jest oczywiście dużo mniejsza niż tych do używania na wielką skalę, jednak w zupełności wystarcza do tego, by każdego dnia samodzielnie przygotowywać dla swoich domowników świeże surówki, czy zupy pełne poszatkowanych warzyw. Jeśli zaś prowadzimy lokal gastronomiczny, warto pokusić się o zainwestowanie w takie urządzenie, dzięki któremu możemy znacznie usprawnić prace przygotowawcze w naszym lokalu, a być może wprowadzić do swojego restauracyjnego menu nowości w postaci samodzielnie robionych surówek, które na pewno zdobędą uznanie gości.

You may also like

Leave a Comment