Home Technika Nie marnuj żywności, pakuj próżniowo

Nie marnuj żywności, pakuj próżniowo

8 lutego 2016
Nikt nie lubi marnować i wyrzucać jedzenia. Niestety w polskich domach bardzo często się to zdarza. Na szczęście są sposoby na przedłużenie świeżości naszej żywności. Jakie? Odpowiedź jest bardzo prosta – należy rozpocząć pakowanie hermetyczne żywności w domu.


Aby rozpocząć proces chronienia naszej żywności przed szkodliwym działaniem powietrza, wilgoci oraz bakteriami musimy nabyć odpowiednie sprzęty. Metod próżniowego pakowania jest dużo. Możemy zdecydować się na przykład na specjalne pojemniki do pakowania próżniowego. Są one skonstruowane ze sztucznych materiałów, dzięki czemu są odporne zarówno na gorące temperatury, do jakich mogą rozgrzać się na przykład w mikrofalówce, jak i na mróz zamrażalnika. Pojemniki próżniowe zawsze szczelnie się zamykają. Kiedy już schowamy żywność do takiego pojemnika jest z niego odsysane powietrze.
Inną metodą jest próżniowe pakowanie żywności w woreczkach próżniowych. W tej metodzie potrzebne nam będą nie tylko specjalne woreczki, ale również zgrzewarka. Działa to w ten sposób, że chowamy żywność do woreczka, zgrzewarka najpierw odessie z niego powietrze, następnie zamknie go, zapewniając naszej żywności świeżość i aromat. Istnieją również inne rodzaje worków do pakowania próżniowego.Takie worki mają zasuwkę, dzięki której nie będzie nam potrzebna zgrzewarka. Będziemy za to potrzebowali ręcznej pompki, dzięki której będziemy mogli ręcznie odessać powietrze z woreczka.
Nie wolno jednak zapominać, że choć pakowanie próżniowe wydłuża świeżość naszej żywności, nie sprawi, że będzie ona wiecznie zdatna do spożycia. Warto więc na każdym pojemniku czy woreczku zaznaczyć dokładną datę pakowania. I tak na przykład w lodówce pasztety czy parówki można przechowywać przez jakieś 8-9 dni, wędliny do 25 dni, a sery do 20 dni. Jeżeli zapakujemy próżniowo mięso gotowane możemy je spożyć nawet po około 15 dniach. Jeszcze dłużej możemy trzymać żywność w zamrażalce, na przykład surowa ryba zapakowana próżniowo będzie świeża przez około 12 miesięcy.
Jak więc widać zakup pojemników, woreczków czy zgrzewarki szybko nam się wróci i jeszcze zaoszczędzimy na produktach spożywczych, które dłużej będą zdatne do spożycia. Pakowanie próżniowe nie zajmuje dużo czasu, wystarczy poświęcić chwilę i można cieszyć się świeżą żywnością na dłużej.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

You may also like

Leave a Comment