Kasy fiskalne przepisy 2015

Razem z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest potrzebna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do osób skupiających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W badaj obowiązujących przepisów prosta tegoż nie przyjmuje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w wypadku podmiotów zabierających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W kontraktu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej rzeczy nie ma miejsca wielkość lokalu, albo jest obecne święta restauracja, lub same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie posiada ponad wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w sfery gastronomicznej. Stąd też kasę widzącą w klubie gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do pracy, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla produktów z drugich kategorii.  Był to pierwszy powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w swojej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu tylko w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy wprowadzić w procesu 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim stała utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.