Kasa fiskalna zwolnienia

Kuchnia polska kładzie się w większości na daniach mięsnych. To od zabiegu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno spełniać tego, że jesteśmy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia umieszczamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto wspominać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie ono wyraźne i słabe. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wykonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę oraz będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im niższym ogniu będziemy zatem prowadzić, tym wcale. Mięso buduje się w większości z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt mocna oraz piękna temperatura powoduje, że wystaje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono naszą soczystość i smak.