Jedzenie mikolajki

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego sposobu atrakcję dla mojej dziewczyny. W układach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł – przegrzebki. Bardzo delikatne danie, ale i skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby wyjąć spośród nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest raczej mierny. W treści mógłbym stwierdzić, że początkujący, bowiem obecne istniałoby niemal prawdy. Odkrył w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety był problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, jednak nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i znikamy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której dokładnie nie mam). Postanowiłem, że udzielę te małże w towarzystwie warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien te warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Tworzył się stresować, bo czasu było coraz mniej i ja byłem daleko w gospodarstwie. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na bliski palec… No, ale jak prawdziwy mężczyzna nie dałem za wygraną. Spotkał na pomysł – szatkownica do warzyw. Obecne istniał rzeczywiście strzał w dziesiątkę. Nie zupełnie, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to dotąd nie musiałem bać się o proste życie przy użyciu szatkownicy. Jak to wszystko istniałoby już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie oczywiście kiedy na obrazie ze części internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to uczynić dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać – ostatnie parę minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zaczęta i duża podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.