Jak zapobiec szybkiemu psuciu sie artykulow spozywczych

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

comarch klasyka cennikZamiana cennika programu Comarch ERP Klasyka. - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP

Pomysłów na to, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dużo, a jednym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest to proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi – im z grubszej folii, tym bardziej wytrzymały), powinny posiadać atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu i smaku, nie nadają mu swoich właściwości), niektóre nadają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to doskonała metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można stosować także w gospodarstwach domowych.