Home Technika Jak zapobiec szybkiemu psuciu się artykułów spożywczych?

Jak zapobiec szybkiemu psuciu się artykułów spożywczych?

31 maja 2016

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

comarch klasyka cennik

Pomysłów na to, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dużo, a jednym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest to proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi – im z grubszej folii, tym bardziej wytrzymały), powinny posiadać atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu i smaku, nie nadają mu swoich właściwości), niektóre nadają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to doskonała metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można stosować także w gospodarstwach domowych.

You may also like

Leave a Comment