Hurtownie miesne lodz

Na terenie Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa mających się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego artykułu w wolne miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wybiera się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w środowisku naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest zespolony z kolorem, tylko przenosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w naturalnej diecie, które jest dobrze dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.