Home Technika Dlaczego dobre wyposażenie gastronomiczne jak ważne?

Dlaczego dobre wyposażenie gastronomiczne jak ważne?

31 maja 2016

Mamy już pomysł na nowy biznes w gastronomii, odziedziczyliśmy restaurację po rodzicach albo pracujemy u „kogoś” – nieważne, gdy pomimo świetnego jedzenia kuleje wystrój i sprzęt. Wyposazenie gastronomii ma ogromne znaczenie w przygotowywaniu smacznych potraw.

program do magazynowania


Przede wszystkim, wybierając sprzęt musimy postawić na jakość.Nie warto kupować tanie garnki, kuchenki, talerze, czy sztuce. Nie dość, że wyglądają tandetnie, to jeszcze niekorzystnie wpływają na odbiór dania. Jasne, obiad w typowej stołówce nie musi być ozdobiony balejażem z sosów czy listkami egzotycznej rośliny, ale nie może być na przykład przypalony czy wręcz przeciwnie prawie surowy. Przez słabe wyposażenie tak może się zdarzyć – gdy patelnia została źle zaprojektowana, gdy nie dosięgamy do garnków, bo źle dopasowaliśmy blaty, gdy zawodzi ergonomia i wygoda.
Po drugie wystrój. Wystrój jest ważny nie tylko dla klientów, ale i dla nas czy naszych pracowników. Jak gotować wspaniałe, fantazyjne potrawy w pomieszczeniu o pożółkłych ścianach czy lepiącej się podłodze? Chyba się nie da. Niestety, często za połączenie niebanalnej estetyki, użyteczności i wygody pracy płaci się więcej.
Nie zapominaj o perspektywach. Inwestując w wyposażenie sprawdzonych i doświadczonych producentów, ale będące droższe, tak naprawdę inwestujesz czas i pieniądze. Dobry sprzęt będzie działać latami i nie zawiedzie Cię, akurat gdy dostałeś duże zlecenie albo masz wyjątkowo dobry utarg. Przestoje potrafią być destrukcyjne dla restauracji. A co jeśli jakiś element tanich urządzeń czy mebli odpadnie, bo był słabo przymocowany i znajdzie się w potrawie? O bardziej błahe rzeczy ludzie potrafią pozwać firmę. Jak walczyć z opinią, którą do nas przylgnie? Wydanie więcej pieniędzy w odpowiednim momencie, pozwoli uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Podsumowując – decydując się na zakup nowego wyposażenia do lokalu gastronomicznego, musisz przygotować się na spory wydatek, wszak stanie się ono Twoim towarzyszem pracy. Nie należy dokonywać zakupów pochopnie. Lepiej poszukać, popytać i wybrać jak najlepszą ofertę. Zawsze dokonuj przemyślanych zakupów!

You may also like

1 comment

Achacy 19 lipca 2016 at 09:52

Wyposażenie gastronomiczne każdego lokalu to nie tylko kuchnia, ale również stoliki, czy krzesła przeznaczone dla gości. Coraz więcej firm świadczy kompleksowe usługi, począwszy od zaprojektowania danych pomieszczeń po samą realizację, czyli zamontowaniu sprzętu. Jest to zdecydowanie dobre rozwiązanie, ponieważ koszty zrealizowanej usługi są zdecydowanie mniejsze, aniżelibyśmy wynajmowali różnych podwykonawców. 

Leave a Comment